Levensduur verlengen door lichaamsbeweging: Hoe lichamelijke activiteit AGE-vorming vermindert

augustus 21, 2024

AGE-vorming verminderen door lichaamsbeweging

Advanced Glycation End products (AGEs) zijn het eindproduct van een chemische reactie tussen suikers en eiwitten. AGEs zetten zich vast aan weefsel en hopen daar op. Ze beschadigen daardoor dit weefsel dat stijver wordt en functie verliest. AGEs kunnen zowel in het lichaam als daarbuiten ontstaan. Vooral door voedsel sterk te verhitten ontstaan veel AGEs, denk dan aan grillen of barbecueën. De hoeveelheid AGEs in ons lichaam neemt toe met onze leeftijd, maar door bijvoorbeeld een verkeerde levensstijl, chronische stress of ontstekingen kan het niveau hoger zijn dan gemiddeld. AGEs staan in verband met verschillende chronische ziekten en vroegtijdige veroudering. Door te snappen hoe AGEs ontstaan en weten hoe je ze kunt beperken, kun je als therapeut cliënten helpen om langer en gezonder te leven.

In de literatuur zijn momenteel zeven gebieden bekend waarin we kunnen ingrijpen om de vorming van deze schadelijke AGEs te verminderen. Denk dan aan dieetkeuzes, lichaamsbeweging, een gezond gewicht, stressreductie, bestrijden van chronische ontstekingen, het microbioom en supplementen.

Regelmatige lichamelijke activiteit is een essentiële pijler van een gezonde levensstijl en speelt een cruciale rol in het bevorderen van een lang en vitaal leven. Een van de belangrijke manieren waarop lichaamsbeweging bijdraagt aan een langere levensduur is door het verminderen van de vorming van Advanced Glycation End-products (AGEs).

Mechanismen van AGE-reductie door lichaamsbeweging

1. Verbeterde Glycemische Controle:
Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtige manier om de insulinegevoeligheid te verbeteren en stabiele bloedsuikerspiegels te behouden. Hoge bloedsuikerspiegels versnellen de vorming van AGEs, waardoor het risico op weefselschade en chronische ziekten toeneemt. Door lichaamsbeweging kunnen glucosewaarden effectief worden gereguleerd, waardoor de versuikeringsreactie vermindert. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig aan aerobe oefening doen, aanzienlijk lagere AGE-niveaus hebben dan mensen die een zittende levensstijl hanteren.

2. Verhoogde antioxidantverdediging:
Lichamelijke activiteit stimuleert de productie van natuurlijke antioxidanten in het lichaam, wat essentieel is voor het verminderen van oxidatieve stress. Oxidatieve stress speelt een sleutelrol in de vorming van AGEs en draagt bij aan cel- en weefselschade. Beweging verhoogt de niveaus van belangrijke antioxidante enzymen, zoals superoxide dismutase, die helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Dit proces vermindert de accumulatie van AGEs en beschermt de cellen tegen voortijdige veroudering.

3. Verbeterde metabole functie:
Lichaamsbeweging bevordert een gezond metabolisme, wat resulteert in een betere regulering van lichaamsgewicht en vetdistributie. Overmatig lichaamsvet, met name visceraal vet, is sterk gecorreleerd met hogere AGE-niveaus. Regelmatige fysieke activiteit, vooral aerobe oefening, helpt overtollig vet te verminderen en voorkomt zo de verhoogde productie van AGEs. Dit effect draagt niet alleen bij aan een slanker lichaam, maar ook aan een gezonder intern milieu waarin de negatieve impact van AGEs wordt geminimaliseerd.

4. Verminderde inflammatie:
Chronische ontsteking is een belangrijke aanjager van AGE-accumulatie en hun schadelijke effecten op organen en weefsels. Regelmatige lichaamsbeweging heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de niveaus van ontstekingsmarkers, zoals C-reactief proteïne, aanzienlijk verlagen. Dit is bijzonder belangrijk omdat chronische ontsteking geassocieerd wordt met een versneld verouderingsproces en een verhoogd risico op chronische ziekten. Door ontstekingen te verminderen, helpt lichaamsbeweging de negatieve gevolgen van AGEs te beperken en ondersteunt het een gezondere en langdurigere levensstijl.

5. Verlaging van geestelijke stress:
Lichamelijke activiteit is niet alleen gunstig voor het lichaam, maar ook voor de geest. Stress verhoogt de productie van cortisol, een hormoon dat insulineresistentie kan bevorderen en zo indirect bijdraagt aan verhoogde AGE-vorming. Regelmatige lichaamsbeweging helpt geestelijke stress te verminderen door de productie van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen”. Deze endorfines verbeteren de stemming, verlagen de stressniveaus, en ondersteunen een beter beheer van glucose en insuline, wat uiteindelijk bijdraagt aan de vermindering van AGEs.

Gepersonaliseerde Trainingsprogramma’s

Integratieve gezondheidsprofessionals kunnen een sleutelrol spelen in het ontwerpen van gepersonaliseerde trainingsprogramma’s die inspelen op de individuele behoeften en capaciteiten van hun cliënten. Door een gebalanceerde mix van aerobe oefeningen, krachttraining, en flexibiliteitsoefeningen te integreren, kunnen deze programma’s bijdragen aan optimale gezondheidsresultaten. Dit omvat niet alleen het effectief verlagen van AGE-niveaus, maar ook het bevorderen van een algeheel gezonde en duurzame levensstijl.

Onze reeks van artikelen biedt een uitgebreid overzicht van hoe integratieve gezondheidsprofessionals cliënten kunnen helpen de vorming van AGE’s te verminderen door gerichte interventies in dieet, lichaamsbeweging, gewichtsbeheer, stressbeheersing, ontstekingsreductie, darmgezondheid en supplementen. Door deze strategieën te implementeren, kunnen professionals gepersonaliseerd, evidencebased advies bieden ter ondersteuning van de levensduur en de algehele gezondheid.

Contact opnemen

Vragen over de AGE-scanner? Neem contact met ons op via dit formulier, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Contact