Hoe hoog is jouw biologische leeftijd?

augustus 1, 2024

Chronologische vs. Biologische Leeftijd

We zijn allemaal bekend met onze chronologische leeftijd; het aantal jaren dat is verstreken sinds onze geboorte. Echter, dit getal vertelt niet het volledige verhaal van onze gezondheid. De biologische leeftijd geeft een nauwkeuriger beeld van onze gezondheid en veroudering. Deze wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals genetica, levensstijl en omgevingsinvloeden. Soms kan je biologische leeftijd jonger of ouder zijn dan je chronologische leeftijd, afhankelijk van hoe goed je lichaam zich heeft aangepast aan de uitdagingen van het leven.

De rol van AGEs in veroudering

Een van de sleutelfactoren die invloed hebben op onze biologische leeftijd zijn Advanced Glycation End products (AGEs). AGEs zijn schadelijke verbindingen die ontstaan wanneer eiwitten of vetten binden met suikermoleculen in ons lichaam, een proces dat bekend staat als glycatie. Deze verbindingen kunnen zich ophopen in verschillende weefsels en organen, en dragen bij aan veroudering en aan de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten. AGEs maken het weefsel minder flexibel en zorgen voor functieverlies van dat weefsel. AGEs zorgen ook weer voor ontstekingsreacties en oxidatieve stress.

Wat zijn AGEs?

Zoals eerder genoemd zijn AGEs schadelijke verbindingen die ontstaan tijdens het glycatieproces. AGEs zijn niet zomaar bijproducten van ons metabolisme; ze kunnen ook extern worden opgenomen via voeding, vooral via gefrituurde, gegrilde of gebakken voedingsmiddelen. Ze komen voor in zowel dierlijke als plantaardige producten, maar de concentratie is vaak hoger in dierlijke producten.

Naast voeding kunnen factoren zoals roken en hoge bloedsuikerspiegels ook de productie van AGEs in het lichaam verhogen. AGEs zijn complexe bio-chemische stoffen die gevormd worden, doordat suikers en vetten reageren met eiwitten.

De impact van AGEs op gezondheid

De ophoping van AGEs in het lichaam kan schadelijke effecten hebben, zoals:

1. Verminderde elasticiteit van weefsels
AGEs kunnen zich binden aan collageen en elastine in de huid en bloedvaten, wat leidt tot stijfheid en verminderde elasticiteit. Dit proces draagt bij aan
zichtbare veroudering van de huid en kan ook leiden tot cardiovasculaire problemen.

2. Oxidatieve stress en inflammatie
AGEs kunnen bijdragen aan oxidatieve stress en ontstekingsreacties, beide belangrijke factoren in de veroudering en de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes, nierziekte en Alzheimer.

3. Verstoorde cellulaire functies
AGEs kunnen zich binden aan celoppervlakreceptoren, zoals de receptor voor geavanceerde glycatie-eindproducten (RAGE), en zo verschillende signaalroutes activeren die leiden tot cellulaire dysfunctie en veroudering.

Verlaag je biologische leeftijd

Om een lagere biologische leeftijd te behouden, is het cruciaal om de opbouw van AGEs in het lichaam te minimaliseren. Dit kan o.a. worden bereikt door:

  1. Een gezond dieet
    Vermijd gefrituurde, gegrilde of gebakken voedingsmiddelen en kies voor meer
    plantaardige voedingsmiddelen die van nature lager zijn in AGEs.
  2.  Stoppen met roken
    Roken verhoogt de productie van AGEs in het lichaam.
  3. Bloedglucosecontrole
    Het handhaven van gezonde bloedsuikerspiegels is essentieel om glycatie en de vorming van AGEs te minimaliseren.

Een effectieve manier om inzicht te krijgen in je biologische leeftijd en AGE-gehalte is door gebruik te maken van de AGE Scanner van Diagnoptics. Deze niet-invasieve scanner meet de hoeveelheid AGEs in de huid, wat een indicatie geeft van de biologische leeftijd. Het is een eenvoudige, snelle en betrouwbare methode om de effectiviteit van veranderingen in levensstijl en dieet te monitoren.

Conclusie

AGEs spelen een belangrijke rol in de veroudering en de ontwikkeling van chronische ziekten. Door je AGE-gehalte laag te houden, kun je je biologische leeftijd verlagen en je algehele gezondheid verbeteren. Met behulp van de AGE Scanner kun je gemakkelijk je AGE-niveau monitoren en passende maatregelen nemen om je gezondheid te optimaliseren.Wil je als therapeut of orthomoleculair arts je cliënten beter begeleiden naar een gezondere toekomst, overweeg dan om het AGE-gehalte te meten als een belangrijke indicator van de biologische gezondheid.

Contact opnemen

Vragen over de AGE-scanner? Neem contact met ons op via dit formulier, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Contact