Levensduur verlengen door dieet: vermindering van AGE-vorming door voedselkeuzes

augustus 1, 2024

AGE-vorming verminderen door voedselkeuzes

Advanced Glycation End products (AGE’s) zijn schadelijke verbindingen die worden gevormd wanneer eiwitten of vetten zich in de bloedbaan binden met suikers door een proces dat glycatie wordt genoemd. Deze verbindingen hopen zich van nature op naarmate we ouder worden en kunnen ook via bepaalde voedingsmiddelen worden geïntroduceerd, met name die welke bewerkt zijn of bij hoge temperaturen worden bereid. AGE’s worden in verband gebracht met het verouderingsproces en de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Door de vorming van AGE’s te begrijpen en te beperken, kunnen therapeuten cliënten helpen om een gezonder en langer leven te leiden.

De wetenschap identificeert momenteel zeven belangrijke interventiegebieden om de vorming en ophoping van AGE’s te verminderen: dieet, lichaamsbeweging, gewichtsbeheer, stressbeheersing, ontstekingsreductie, darmgezondheid en supplementen. In deze serie blogs zullen we elk van deze gebieden in een apart artikel behandelen.

Dieet speelt een cruciale rol bij het beheren van AGE-niveaus in het lichaam. Bepaalde voedingsmiddelen en kookmethoden kunnen de vorming van deze schadelijke verbindingen aanzienlijk beïnvloeden. Hier leest u hoe dieetkeuzes kunnen helpen de vorming van AGE’s te verminderen en de levensduur te ondersteunen.

Hoe kan dieet helpen AGE-vorming te verminderen?

  1. Beperking van suiker en bewerkte voedingsmiddelen:
    Een hoge suikerinname en de consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen kunnen de vorming van AGE’s verhogen. Het verminderen van de inname van suikerrijke snacks, frisdranken en bewerkte gebakjes kan helpen om de AGE-niveaus te verlagen. Onderzoek wijst uit dat diëten met veel geraffineerde suikers samenhangen met een verhoogde productie van AGE’s en daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s.
  2. Kookmethoden:
    De manier waarop voedsel wordt bereid, kan de AGE-niveaus aanzienlijk beïnvloeden. Methoden zoals koken, stomen en pocheren hebben de voorkeur boven grillen, bakken of braden. Deze kookmethoden op lagere temperaturen verminderen de vorming van AGE’s. Bijvoorbeeld, het koken van kip resulteert in een aanzienlijk lager AGE-gehalte in vergelijking met het bakken ervan.
  3. Incorporatie van antioxidantenrijke voedingsmiddelen:
    Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve stress verminderen, wat verband houdt met de vorming van AGE’s. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, noten en groene bladgroenten, zijn in dit opzicht voordelig. Studies hebben aangetoond dat een hoge inname van antioxidanten de ophoping van AGE’s in het lichaam kan verminderen.
  4. Kiezen voor lage-AGE-voedingsmiddelen:
    Van nature voorkomende AGE’s in voedsel kunnen worden geminimaliseerd door te kiezen voor lage-AGE-opties. Voedingsmiddelen die minder bewerkt zijn en op lagere temperaturen worden gekookt, bevatten over het algemeen minder AGE’s. Voorbeelden hiervan zijn verse vruchten, groenten, volle granen en magere eiwitten. Een studie vond dat individuen die een dieet rijk aan groenten en fruit consumeerden, lagere serum-AGE-niveaus hadden in vergelijking met degenen met een hoge inname van bewerkte voedingsmiddelen.

Persoonlijke Dieetadviezen

Therapeuten kunnen cliënten begeleiden bij het maken van persoonlijke dieetkeuzes om de vorming van AGE’s te verminderen. Door individuele eetgewoonten en voorkeuren te beoordelen, kunnen professionals op maat gemaakte plannen maken die de nadruk leggen op lage-AGE-voedingsmiddelen, geschikte kookmethoden en de opname van antioxidantrijke voedingsmiddelen ter ondersteuning van de algehele gezondheid en levensduur.

Onze reeks van artikelen biedt een uitgebreid overzicht van hoe integratieve gezondheidsprofessionals cliënten kunnen helpen de vorming van AGE’s te verminderen door gerichte interventies in dieet, lichaamsbeweging, gewichtsbeheer, stressbeheersing, ontstekingsreductie, darmgezondheid en supplementen. Door deze strategieën te implementeren, kunnen professionals gepersonaliseerd, evidencebased advies bieden ter ondersteuning van de levensduur en de algehele gezondheid.

Contact opnemen

Vragen over de AGE-scanner? Neem contact met ons op via dit formulier, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Contact